Inspiratie //  

Het spoorwegmuseum (Utrecht)

Kom naar het spoorwegmuseum en ontdek de laatste 175 jaar geschiedenis over de trein! In 2017 heeft het spoorwegmuseum een award voor het leukste uitje in Utrecht gewonnen.

Wat is er te doen in het spoorwegmuseum?

In het spoorwegmuseum kan je, je raad het al, van alles leren en te weten komen over de trein. Je leert er over de geschiedenis van de trein, over de techniek van de trein en ook is er een modellenmagazijn waar allemaal modeltreinen te zien zijn. Kinderen kunnen mee in de Jumbo Express, een speciale trein alleen voor de kinderen. De ouders mogen namelijk niet mee! Zo ontdek jij allerlei extra plekjes in het museum. Hoe leuk is dat! Ook is er nog een speeltuin in het museum. Daar kunnen de kinderen nog even lekker spelen. En nog een leuk feitje, de oudste stoomlocomotief van Nederland staat in het Spoorwegmuseum. Het spoorwegmuseum heeft ook een restaurant waar je lekker kan lunchen of kan koffie drinken. Je mag ook je eigen lunch meenemen. Het spoorwegmuseum is een leuk en erg leerzaam uitje.

Het spoorwegmuseum heeft veel meer leuks te bieden. Er zijn namelijk in verschillende periodes, verschillende voorstellingen. Klik hier voor actuele voorstellingen.

Voor wie is het spoorwegmuseum geschikt?

Het spoorwegmuseum is geschikt voor vooral jonge kinderen. Er is een variatie aan verschillende activiteiten. Zo is er een Techlab en ontdek je alles over de techniek van de trein. Je kan het bezoek aan het Techlab zelfs afsluiten met een examen. Zo verlaat jij het spoorwegmuseum als een echte expert! Er is ook een theatervoorstelling waar je als het ware meereist met verschillende passagiers in de trein. Op de binnenplaats zie je hoe de treinen door de tijd heen zijn veranderd. Rond kerst heeft het spoorwegmuseum zelfs een eigen schaatsbaan.

diskoffer-spoorweg-utrecht
Bron spoorwegmuseum.nl

De beladen treinen

Dit is een bijzondere bagagewagen. Deze wagen werd namelijk door de Duitsers naar Oost-Europa gebracht. De wagen is pas in 2002 teruggevonden en naar het Spoorwegmuseum gebracht. Dit type wagens werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor Joden-, Sinti- en Romatransport. In de wagen zijn getuigenissen te horen van mensen die naar concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. Ook krijg je bij deze voorstelling inzicht van de functie van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Erg indrukwekkend om te zien!

Hoe bereik je het spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum heeft een hele leuke optie voor jou! Je kan namelijk in stijl naar het spoorwegmuseum gaan. Vanaf Utrecht station centraal pak je de trein naar Utrecht Malieveld. Zo kan je uitstappen midden in het museum. Als je ervoor kiest om met de auto te gaan, heb je ook genoeg parkeermogelijkheden. Het spoorwegmuseum biedt namelijk 200 parkeerplaatsen aan.

Openingstijden en entreeprijzen

Het spoorwegmuseum is elke dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur open. In de vakanties of op feestdagen kunnen er afwijkende openingstijden zijn. Kijk voor de zekerheid nog even op www.spoorwegmuseum.nl voor de actuele openingstijden en entreeprijzen.

Overnachten bij het spoorwegmuseum

En, ook enthousiast geworden over het spoorwegmuseum? Maak het bezoek aan het spoorwegmuseum compleet en overnacht in een van onze huizen in de buurt. Kijk op www.diskoffer.nl voor huizen in de buurt van het Spoorwegmuseum.


diskoffer-spoorweg-utrecht-binnen
Bron: spoorwegmuseum.nl

LAAT JE INSPIREREN

Ontdek de mooiste vakantieplekken in Nederland