Inspiratie //  

Nationaal Park de Hoge Veluwe (Gelderland)

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een nationaal park in Gelderland dat al sinds 1935 bestaat. Het natuurgebied is gelegen op de zandgronden van de Veluwe en is grotendeels gevormd door water, ijs en wind. Het park ligt voor een groot deel in de gemeente Ede, maar ook voor een deel in de gemeente Arnhem. Het is maar liefst 5400 hectare groot en beslaat zo’n vijf procent van de Veluwe. De Veluwe is het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa.

Landschappen op Nationaal Park de Hoge Veluwe

De verschillende oud-Veluwse landschappen op de Hoge Veluwe wisselen elkaar continu af. Tijdens uw wandeling komt u niet alleen prachtige loof- en naaldbossen, maar ook door gemengde bossen. Verder ziet u natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Ook komt u hier een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten tegen. Het park kent meer dan honderd soorten planten en dieren die op de Rode Lijst met bedreigde soorten staan.

Geschiedenis van de Hoge Veluwe

Verder is het Nationale Park De Hoge Veluwe de unieke nalatenschap van één van de meest bijzondere echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Het Kröller-Müller museum is wereldberoemd. Rondom het museum bevindt zich één van de grootste beeldentuinen van Europa waar ruim 160 sculpturen staan van beeldbepalende kunstenaars als Aristide Maillot en Pierre Huyghe. In het museum zelf vindt u de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Er zijn bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh te vinden. Daarnaast vindt u in het museum topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Jachthuis Sint Hubertus

Het Jachthuis Sint Hubertus is één van de belangrijkste monumenten in Nederland. In het jachthuis worden er rondleidingen verzorgd en wordt er verteld over de geschiedenis, de architectuur en de kunst in het Jachthuis. Het Jachthuis bevindt zich in het noorden van het park.

Fiets- en wandelroutes Nationaal Park de Hoge Veluwe

Natuurlijk zijn er vele fiets- en wandelpaden in het park. Wist u dat er ruim 40 kilometer aan fietspaden in het park is? U kunt gratis gebruik maken van de beroemde witte fietsen voor een heerlijke fietstocht door de natuur.

Ook zijn er diverse wandelroutes in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Er zijn paaltjesroutes, maar ook lange-afstandsroutes en themawandelingen. Er zijn dertien varianten van de paaltjesroutes en u kunt voor een overzicht van de routes de wandel-, fiets- en autokaart van het park gebruiken. Deze is voor €2,50 verkrijgbaar bij alle ingangen en het bezoekerscentrum. De themawandeling Historische Wandeling Hoog Baarlo (6,6 km) kunt u gratis downloaden en uitprinten via de website van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Zonder de uitgeprinte themawandeling is het niet mogelijk om de route te lopen.

Openingstijden Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het park is elke dag geopend. Voor de actuele openingstijden kunt u terecht op de website van Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het Kröller-Müller museum is elke dag geopend behalve op maandag. Ook voor deze specifieke openingstijden kunt u terecht op de website.

LAAT JE INSPIREREN

Ontdek de mooiste vakantieplekken in Nederland