Inspiratie //  

Kasteelruïne Valkenburg (Limburg)

Tijdens een bezoek aan de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul gaat u terug naar de rijke Middeleeuwen. De geschiedenis gaat hier terug tot in de 11de eeuw. Tijdens een bezoek aan de monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kunt u van alles doen: een kijkje nemen in de ridderzaal of de verdedigingstoren en de onderaardse vluchtgangen bekijken. Deze vluchtgangen leiden weer naar de Fluweelengrot, één van de oudste grotten van Zuid-Limburg!

Fluweelengrot bij Kasteelruïne Valkenburg

Onder de Kasteelruïne bevindt zich een gangenstelsel genaamd de Fluweelengrot. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan maar is pas in 1937 ontdekt.. Het is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen. Deze gangen maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel vanuit de Franse tijd. De grot diende in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers, als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.

Ruïne speurtocht

Tijdens de ruïne speurtocht leer je meer over het kasteel en de geschiedenis van het kasteel. De speurtocht maakt het bezoek aan Kasteelruïne Valkenburg nog leuker! De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, maar wel onder begeleiding van een volwassene. Wanneer er een entreekaartje voor de Kasteelruïne en de Fluweelengrot wordt gekocht, ontvangen kinderen tussen de 4 en 12 jaar de ruïne speurtocht gratis. Vergeet niet de oplossing in te leveren, want dan maak je kans op een prijs!

Rondleidingen Kasteelruïne Valkenburg

In de zomerperiode worden er extra uitgebreide rondleidingen door de Fluweelengrot verzorgd. De avondrondleiding door de grot is uitgebreider dan de reguliere rondleiding en duurt ruim een uur. Voor de prijzen van de rondleidingen kunt u de website van Kasteel Valkenburg raadplegen.

In de zomer worden er ook roofvogelshows gegeven op het Kasteel van Valkenburg. Deze demonstraties worden verzorgd door de Belgische valkenier Etienne. Tijdens de roofvogelshow ziet u allerlei soorten vogels zoals een buizerd, havik, arend en natuurlijk verschillende soorten valken. Zie de website voor de data waarop er een roofvogelshow wordt gegeven.

Openingstijden Kasteelruîne Valkenburg

De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn beide geopend van half juli t/m december. Kijk voor de specifieke openingstijden op de website van Kasteel Valkenburg. De entreekaarten zijn te koop aan de kassa, maar ook online te bestellen.

LAAT JE INSPIREREN

Ontdek de mooiste vakantieplekken in Nederland